Podno centralno grijanje

Podno toplovodno grijanje je sistem centralnog grijanja bez grejnih tijela (radijatora) gdje se sva toplota u prostoriji prenosi zračenjem poda. Topla voda iz kotla se pomoću cirkulacione pumpe preko razdjelnika i sabirnika distribuira do cijevnih registara koji su položeni na izolacionim pločama. Cijevni registri se postavljaju u nekoliko oblika: pužni, dvostruki meandar, zmija. Ovi sistemi se najčešće izvode sa Pex-Al-Pex cijevima tzv. aluplastom, a koriste se i bakarne meke cijevi u PVC oblozi i Px cijevi po sistemu REHAU.
Veličina cijevnog registra se određuje proračunom. Ovo su niskotemperaturni sistemi grijanja gdje je temperatura polazne vode iz kotla max 45°C a temperatura povratne vode je 40°C. Temperatura poda se ograničava na max 29°C iz zdravstvenih razloga.

Temperatura poda i prostorije u kojoj se instalira podno grijanje se kontroliše preko sobnog termostata i sonde koja se nalazi u podu. Kada se postigne temperatura vazduha u prostoriji od 20°C ili temperatura poda od 29°C sobni termostat šalje signal elektromotornoj glavi na razdjelniku da zatvori taj krug grijanja.