Klimatizacija

Klimatizacija je proces pripreme vazduha u cilju  stvaranja odgovarajućeg stepena ugodnosti za boravak ljudi, ali i drugih živih bića. U širem smislu termin se može odnositi na bilo koji oblik grijanja, hlađenja,  ventilacije ili dezinfekcije koji mijenjaju stanje vazduha.

Sistemi za klimatizaciju se dijele na one sa niskim i sa visokim pritiskom.

Sistemi za klimatizaciju sa niskim pritiskom ili niskobrzinski

Brzina strujanja u kanalnom razvodu iznosi 2 do 10 m/s (2-6 m/s za komfornu klimatizaciju, 6-10 m/s za industrijsku klimatizaciju). Vezan za brzinu strujanja je problem buke koju stvara vazduh strujeći kroz kanale, pogotovo pri strujanju kroz kanale velikih dimenzija. Padovi pritiska iznose od 500 do 2000 Pa. Koriste se kod sistema komforne klimatizacije: hoteli, pozorišta, muzeji, itd.

Sistemi za klimatizaciju sa visokim pritiskom ili visokobrzinski

Brzina strujanja u kanalnom razvodu iznosi 10 do 30 m/s, uz padove pritiskaod 1500 do 3000 Pa.  Koriste se kada je ograničena mogućnost smještaja kanalnog razvoda, obično za kancelarije na izlazima (anemostati – uređaji koji raspršuju mlaz u mnogo smjerova i na taj način smanjuju brzinu strujanja). Još jedan konstrukcioni element je rasteretna kutija koja služi za smanjenje brzine strujanja zraka.

 

U ponudi Novaterm d.o.o. Podgorica su:

SPLIT SISTEMI

MULTI SPLIT SITEMI

VRF SISTEMI

TOPLOTNE PUMPE (VODA - VAZDUH I VODA - VODA)

 

 

 

 

No image has been set yet, edit the module to set one.
No image has been set yet, edit the module to set one.